Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pololikašvili pozdravio oživljavanje „Vinskog puta Hercegovine“

SARAJEVO- Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije /STO/ Zurab Pololikašvili pozdravio je oživljavanje „Vinskog puta Hercegovine“, te izrazio interesovanje za posjetu BiH i upoznavanje sa turističkim atrakcijama i aktivnostima na kojima rade organizacije uključene u razvoj turizma.

Pololikašvili se susreo sa delegacijom BiH u italijanskom gradu Alba u Pijemontu, gdje se održava 6. Svjetska konferencija o vinskom turizmu u organizaciji STO, na kojoj je predstavljen „Vinski put Hercegovine“, rečeno je Srni iz USAID-ovog projekta razvoja održivog turizma u BiH.

Milica Anđelić iz „Podruma Anđelić“, jedan od učesnika ovog skupa, rekla je da je vinarima ovo izuzetno korisno iskustvo, da imaju priliku da nauče mnogo toga, posebno zbog činjenice da stvaraju i razvijaju „Vinski put Hercegovine“.

„Vinski put ne čine samo vinari već mnogo toga, ljudi koji održavaju tradiciju, proizvodnju tradicionalnih jela, oni koji čuvaju kulturno-istorijsku baštinu. Dolazak na ovakav događaj i šansa da govorimo o tome šta imamo da ponudimo je veoma važna stvar za buduće korake koje ćemo napraviti zajedno“, poručila je Anđelićeva.

Rukovodilac sektora za razvoj turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji Republike Srpske Ana Lakić istakla je da je vinski turizam važan dio domaće ponude, kao i da je izuzetno značajno prisustvo na konferencijama koje se organizuju u vezi sa turističkim proizvodima u zemlji.

„Konferencija koja se tiče vinskog turizma i razgovora o budućnosti turizma generalno, predstavljaju temelj za budućnost. Očekuju nas izazovi i prilike sa ulaskom Vinskog puta Hercegovine u Iter Vitis – kulturnu rutu Savjeta Evrope, te smo zbog toga tu“, rekla je Lakićeva.

Prema njenim riječima, to je važno, ne samo za vinare, već i za one iz turističkih organizacija i članova komore.

„Bitno je da smo dijelom projekata koji pokreću nove ideje, inovacije i saradnju na razvoju buduće rute koja će povezati turističke proizvode u kompletan rezultat, ne samo Hercegovine, već i ostalih dijelova zemlje“, napomenula je Lakićeva.

Direktor Sektora za privredu pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović poručila je da se inovacije iz drugih dijelova svijeta mogu prenijeti i na BiH.

„Došli smo da čujemo iskustva drugih, kako ohrabriti vinarije i turoperatere u pravljenju jednog proizvoda baziranog na vinskom turizmu. Želimo čuti o inovacijama u vinskom turizmu, posebno kad je u pitanju digitalni marketing. Spremni smo da učimo, da preuzmemo iskustva i predstavimo Vinski put Hercegovine u najboljem svjetlu“, zaključila je Lalovićeva.

U rutu „Vinskog puta Hercegovina“ uključeno je 30 vinarija na području šest opština i gradova – Trebinja, Mostara, Čitluka, Ljubuškog, Čapljine i Stoca.

Konferenciji u ovom gradu prisustvuju vinari iz područja Trebinja, Međugorja i Ljubuškog, predstavnici Turističke organizacije Republike Srpske i Spoljnotrgovinske komore, uz podršku projekta USAID turizam.

Izvor: Glas Srspke

Ostavite komentar